Novejši objektivi imajo vgrajen sistem za zmanjševanje tresenja med fotografiranjem (različni proizvajalci te sisteme poimenujejo drugače, in sicer: Nikon-VR, Canon-IS, Tamron-VC in Sigma-OS) ta sistem nam, ko fotografiramo iz roke pomaga, da lahko kljub daljšemu času zajema slike v slabših svetlobnih pogojih vseeno dobimo ostre fotografije. In sicer kadar je ta sistem vključen ena izmed leč ali pa ena skupina leč plava, da ohrani sliko kar se da mirno, ter posledično je zajeta fotografija ostrejša.
Drugačna pa je zgodba, ko aparat z objektivom, ki ima vgrajen in vklopljen ta sistem postavimo na stojalo, in zajamemo fotografijo z več sekundnim zajemom. Sistem vseeno deluje vseeno deluje in rezultat je ravno nasproten kot pri fotografiranju iz rok.

Prilagam primer:VR ON vs VR OFF

Obe fotografiji sem posneli na stabilnem stojalu, fotoaparat se med zajemom ni premikal in fokus je ostal nespremenjen.

Med zajemom prve fotografije je bil sistem za stabilizacijo slike vklopljen in je povzročil zamegljeno sliko. Med zajemom druge pa je bil sistem za stabilizacijo izklopljen in fotografija je ostra.

Torej, ko boste naslednjič uporabili svoj fotoaparat z objektivom, ki si lasti eno izmed naštetih oznak na stojalu v slabših svetlobnih pogojih, ko so zajemi fotografije dolgi več sekund bodo vaše fotografije ostrejše, če bo VR/IS/VC/OS ostal izključen.