Po dolgem razmisleku sem se odločil za nakup zunanjega diska. Ker sem rad s svojimi napravami povezan vedno in po možnosti brezžično sem se odločil za nakup zunanjega diska My Cloud katerega proizvajalec je WD.

Presenečen sem bil nad lahko inštalacijo oziroma prvo postavitvijo diska v omrežje, gre za zelo enostavno dejanje, ki ga je zagotovo sposoben opraviti vsak povprečen uporabnik računalnika.

Fotografija vmesnika za nastavitve in fotografiji diska:

5

RUP_2997 RUP_3005

 

Z nakupom sem bil povsem zadovoljen dokler sem bil povezan z 1000Mb routerjem prek mrežnega kabla, saj je disk preko mrežnega kabla dosegal celo višje hitrosti kot en izmed diskov, ki jih imam v svojem prenosnem računalniku (disk razdeljen na dve particiji ena za OS druga za splošno rabo).

Stvar pa je zgledala dosti drugače, ko sem se povezal na disk preko 300Mb brezžičnega omrežja, kjer je disk dosegal bistveno nižje hitrosti.

 

Max. hitrost preko kabla:

1

 

Max. hitrost diska v računalniku:

2

Max. hitrost diska po 300Mb brezžičnem omrežju:

3

 

Disk omogoča tudi povezovanje več dodatnih diskov preko USB 0.3 vhoda na zadnji strani (za več diskov je potreben dodaten hub/razdelilnik) tako, da se lahko nastavi avtomatski backup ali pa se z dodatnimi diski še poveča skupen prostor.

 

 

Zaključek:

 Pozitivno:

-nizka cena (199€ na Mimovrste) za 4TB verzijo

-možnost priklopa dodatnih diskov – vsi ti diski so lahko dostopni kjerkoli, le da imamo povezavo z internetom

-enostavna prva vzpostavitev sistema in lahek in pregleden internetni vmesnik

-aplikacija za mobilne telefone – kjerkoli dostopni podatki iz diska

-visoka hitrost prenosa kadar je smo na disk preko routerja povezani s kablom

-dlna povezljivost – filmi iz diska so lahko dostopni na TV sprejemniku, ki je priključen v internet preko istega routerja.

 

Negativno:

-nizka hitrost prenosa kadar smo na disk preko routereja povezani brezžično – ni direktna slabost diska ampak gre za manj stabilen način povezave – imam router TP-Link TL-WR1043ND z 1000Mb žično povezavo in 300Mb brezžično povezavo.