Kot ljubitelj fotografiranja in pametnih telefonov, sem se večkrat spraševal o uporabi pametnega telefona kot pripomočka za fotografiranje.

Sam uporabljam telefon z operacijskim sistemom Android, ki ima v svoji spletni trgovini Google play pod iskano besedo Photography 20+ strani rezultatov za brezplačne in 20+ strani za plačljive aplikacije (skupno okrog 1000 različnih “fotografskih” aplikacij).

Večina teh aplikacij je namenjenih zajemanju slik s telefonom, obdelavi slik v telefonu in neposrednem deljenju na različnih omrežjih (Facebook, Google+, Twitter, Picasa, Flickr … ).

Sam za fotografiranje in deljenje fotografij s telefonom uporabljam le Instagram, s katerim fotografiram le v primeru, ko nimam na voljo svojega fotoaparata ali pa je le ta zaseden (naprimer za preganjanje dolgčasa med time lapse fotografiranjem).

Ker pa imam večino časa ob sebi spodoben DSLR fotoaparat (trenutno Nikon D600), za katerega lahko brez pomisleka rečem, da kjerkoli in kadarkoli pomete z vsemi fotoaparati mobilnih telefonov (kar se tiče kakovosti slike, fokusa, … ne pa kar se tiče teže in prenosnosti in lahkotne uporabe) se mi zdi uporaba telefona za fotografiranje in urejanje slik nesmiselna.

Med vsemi aplikacijami za telefone z operacijskim sistemom Android sem dosedaj našel le peščico aplikacij, ki so lahko v pomoč fotografu, ki uporablja DSLR fotoaparat.

 

Prva uporabna aplikacija je  Exposure Calculator, ki fotografu pomaga pri določitvi pravih nastavitev za zajemanje fotografij. Sam sem jo nekajkrat uporabil kot pomoč pri določitvi pravilnega časa za fotografiranje ponoči, kjer so časi ekspozicije daljši od 30 sekund, (večina DSLR fotoaparatov omogoča avtomatsko merjenje ekspozicije do 30 sekund, od tu naprej je fotograf prepuščen svojemu občutku, sreči in večkratnemu poizkušanju).

Način uporabe: aparat nastavljen na program zaslonke, izbrana čim nižja vrednost zaslonke(čim bolj odprta zaslonka) in visok (čim višji) ISO, naredimo nekaj testnih fotografij, ki so sicer slabe kvalitete zaradi visokega ISO parametra  vendar nam te fotografije vseeno lahko uporabimo kot pomoč pri določanju pravilne osvetlitve fotografije. Ko imamo izračunane nove parametre aparat prestavimo v M -ročni program in posnamemo fotografijo z izračunanimi parametri.

 

 

Primer uporabe: testna fotografija, ki ustreza naši želeni osvetlitvi je posneta pri zaslonki f2.8, ISO vrednosti 3200, čas ekspozicije pa je 1 sekunda.

Aplikacija nam poda  enakovredno osvetlitev. V tem primeru bi za enakovredno osvetljenost posnetka ob zmanjšani vrednosti ISO in bolj zaprti zaslonki potrebovali čas zajema 3 minute in 20 sekund.

Aplikacija nam dopušča, da nastavljamo dva želena parametra, tretjega izračuna sama.

 

 

Kot dodatek k prvi aplikaciji priporočam tudi uporabo štoparice, saj nam omogoča preprosto merjenje časa, namesto, da bi šteli lahko ta čas porabimo za opažanje novih motivov.

Moj predlog za štoparico je Simple Stopwatch  – majhna in enostavna štoparica.

 

Druga uporabna aplikacija je DOF Calculator (Depth of Field Calculator).

Aplikacija nam omogoča, da enostavno izračunamo kolikšno globinsko ostrino lahko dosežemo z določenim aparatom in objektivom pri določenih parametrih.  

 

Primer uporabe: če uporabimo aparat, ki ima FX (36mm x 24mm) tipalo, objektiv z 200mm in zaslonko f2.8, bo v primeru, da je objekt od nas oddaljen 4m mogoče doseči le 6,786 cm globinske ostrine.

Torej bo v primeru, da s temi nastavitvami fotografiramo portret verjetno prišlo, do tega, da bo del obraza neoster.

 

 

 

 

 

To sta le dve aplikaciji za Android telefone, ki lahko pomagajo fotografom. Če poznaš še kako, jo prosim dodaj v komentar, da jo lahko v prihodnosti predstavim podobno kot Exposure calculator in DOF calculastor.