Pred kratkim sem kupil aparat Nikon D600, ki uporablja baterijo Nikon EN EL15.  Po mesecu dni uporabe sem se odločil, da si za aparat kupim dodatno baterijo, saj kljub temu, da že originalne baterija zadošča za 1000 in več posnetkov vedno prav pride rezerva.

Ko sem pregledal slovenske spletne trgovine sem presenečen ugotovil, da originalna Nikon baterija stane od 80€ do 100€, kopija pa v Sloveniji stane 55€.

Ker nadomestne baterije nisem nujno potreboval, sem se odločil, da baterijo kupim kar preko priljubljene spletne trgovine ebay. Nadomestna neoriginalna baterija na spletni trgovini ebay stane od 12,76€ dalje, ker pa mi je bolj ustrezal opis te baterije sem kupil to za ceno 15,87€. Naj omenim še to,da je v ceno že všteta poštnina iz kitajske! =)

Po preteku 29 dni sem prejel mali paketek, notri pa na videz povsem enako baterijo, kot original. Baterija se na videz razlikuje le po drugačnih nalepkah in napisih na bateriji.

Opažene razlike med baterijama:

  • votel občutek neoriginalne baterije (trkanje z nohtom),
  • rahlo drugačni kontakti baterij (drugačni, vendar ne slabi kontakti),
  • razlika v teži baterij (original 86g, kopija 76g).

Neoriginalna baterija se lahko polni na original Nikon MH-25 polnilcu, in do sedaj še nisem opazil razlike v številu narejenih posnetkov na polnjenje.

 

Menim, da neoriginalna baterija glede na svojo ceno več kot dobro opravi svojo nalogo. =)

Prilagam še nekaj slik primerjave med originalno in neoriginalno baterijo.